SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Rosenlunds Konståkningsförening

Doping
Det är varje åkares ansvar att följa de fastställda reglerna. De åkare som tar kronisk medicinering av något slag måste anmäla detta enligt ISU:s regler.

Vår förening är skyddad mot doping och vi strävar efter att vara en ren förening. Vi vill att:

  • Vinnaren ska kunna glädjas åt en ärlig seger.
  • Förloraren ska kunna känna sig trygg med att ha förlorat i en ärlig kamp.
  • Åskådaren ska vara övertygad om att resultatet inte är resultatet av förbjudna substanser eller metoder.
 
Vi uppmanar alla tävlingsåkare inom Rosenlunds Konståkningsförening att delta i utbildningen Ren Vinnare. Om åkaren är under 18 år bör utbildningen genomföras tillsammans med sina vårdnadshavare.

Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och dopingregler. Dessa regler grundar sig på WADA:s (World Anti Doping Agency) världsantidopingkod, som är det globala regelverket inom idrotten. Det är ditt eget ansvar att vara medveten om och följa dopingreglerna, som du kan läsa om på www.antidoping.se.

Om du använder läkemedel som klassificeras som doping är det viktigt att kontrollera detta. Du kan enkelt göra det genom att söka efter läkemedlet i Röd-Gröna listan, som är en hjälplista framtagen av Antidoping Sverige och bygger på WADA:s lista över dopingklassificerade ämnen. Båda listorna finns tillgängliga på antidoping.se.

Om ditt läkemedel är dopingklassificerat och det inte finns några godkända alternativ kan det vara nödvändigt för dig att ansöka om medicinsk dispens, antingen nationellt eller internationellt beroende på vilken nivå du tävlar på. Ta reda på vilka regler som gäller för dig genom att besöka antidoping.se.

Som medlem i vår förening kan du bli utvald för dopingkontroll. För att du ska vara medveten om hur en dopingkontroll går till och känna till dina rättigheter och skyldigheter rekommenderar vi att du tittar på filmen "Dopingkontroll" som finns på antidoping.se. Det finns även en broschyr med samma namn som delas ut till alla som genomgår en dopingkontroll för första gången.

Riksidrottsförbundet avråder från användning av kosttillskott om det inte är av medicinska skäl. Många produkter på marknaden är dåligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassificerade ämnen, även om de inte anges på innehållsförteckningen. Eftersom du själv ansvarar för vad du konsumerar sker användningen av kosttillskott helt på egen risk. Läs mer om Antidoping Sveriges rekommendationer avseende kosttillskott på antidoping.se.

Du är välkommen att läsa mer på antidoping.se och följa oss på Facebook på https://www.facebook.com/antidopingsverige.
 
Följ oss på sociala medier
Sanda konståkning
Våra sponsorer
Östra Götalands konståkningsförbund
Svenska konståkningsförbundet